Tips Interview Untuk Fresh Graduates

"Bila besar nak jadi apa?" Persoalan yang sering membelenggu kita sewaktu kanak-kanak. Pernah terfikir, kan?


Moderator: protoculture

Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby Jamaluddin » 20 Jul 2011, 12:37

InsyaAllah..atas permintaan sahabat..Jamal sudi kongsikan sedikit info dan tips2 menulis resume dan interview untuk tatapan kita bersama..based on my experiences attend lebih dari 10 interviews dan dapat lebih kurang 4@5 offer jugak la...

1) Resume/CV - Seharusnya semua orang mempunyai CV mereka sendiri..sedari kita di Universiti@kolej lagi kita mesti dah mempersiapkan CV kita nie..untuk apply tempat practical training dan juga untuk apply kerja disemester akhir nanti...diantara info yang perlu ada dalam CV ialah photo,personal details,contact(hp dan email), academic qualifications, academic awards, activity co-curiculum,skills(computer & technical), references, working experiences..dan mcam2 lagi boleh tambah..dan untuk fresh graduate yg tiada pengalaman kerja lagi..seeloknya CV adalah dalam 2 helai sahaja..jangan letakkan info yang tak penting..macam aktiviti sekolah rendah dan menengah ke..tak perlu semua tue..letak aktiviti masa di universiti saja..boleh try search kat google sample CV yang bagus macam mana..

2)Penglibatan dalam aktiviti co-curiculum...keputusan akademik yang baik saja tidak akan menjamin korang semua dapat kerja yang bagus dan gaji besar..penglibatan dalam aktiviti di universiti adalah amat penting untuk meningkatkan keyakinan diri,communication skills,public relation skills..dan ini semua akan membantu kita untuk menempuhi alam pekerjaan dan interview session nanti..dan ianya turut mencantikkan lagi CV kita dengan penglibatan tersebut..company tidak akan menggaji orang yang cemerlang dalam akademic tapi teruk dalam communication dan public relation skills,langsung tiada join mana-mana aktiviti semasa di universiti..maintain result CGPA above 3.0 pun dah ok..dibantu dengan sedikit penglibatan dalam aktiviti koko..pasti senang nak dapat kerja nanti..InsyaAllah..

3)Masa - Masa paling baik untuk start mohon kerja ialah semasa semester akhir degree korang..dalam 3@4 bulan sebelum abes study tue korang dah start distribute CV kepada company2 yang korang minat..boleh apply online via jobstreet,jobsdb,jobs88,malaysia jobs, mudah.my dan macam-macam lagi agency pekerjaan..ataupun rajin2 la pergi career fair dan bawa softcopy dan hardcopy CV sekali ye..

4)Tesis dan Practical Training - 2 bende nie adalah benda paling common akan ditanya masa interview nanti, so pastikan korang pilih betul2 tempat untuk training dan study betul2 korang punya tesis dan pengalaman training tersebut...

5)Tips interview...soalan yg biase ditanya ialah..

-pasal diri sendiri, family dan sebagainya
-pasal tesis dan practical training
-pasal company yg korang apply tue(pastikan study core business company tue)
-kenapa korg nak join company tue dan ape contribution yang korang boleh beri kepada company.
-apa planning career korang dalam masa 10-20 tahun akan datang (nak jadi PE ke,IR ke, boss ke)
-pasal kelemahan diri korang (cerita cara korang atasinya)
-apa bende yang korang blaja yang berkaitan dengan kerja yang korang minta tue (YANG BASIC)
-study post yg korang nak minta tue (ape scope of work die)

dan contoh kalo nak apply kerja ngan shell,schlumberger,talisman or companies OnG besar ..biasanya akan ada dalam 5 interviews..antara interview nya ialah..

-phone interview
-IQ test,general knowledge test,personality test
-group discussion
-debate
-presentation
-case study
-group interview
-interview biasa..

untuk engineering knowledge..cukup la untuk tahu basic2 knowledge..kalo dah lupe or tak ingat tue..pandai2 la nak jawab nanti..hehe..gud luck semua..

User avatar
Jamaluddin


Ahli JKK Masjid
Kuala-Lumpur

Posts: 151
Joined: 07 Jun 2011, 22:52
Location: Kuala Lumpur / Johor Bahru



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby cerah » 23 Jul 2011, 22:51

terima kasih bro jamal. copy paste masuk dalam HD untuk rujukan mase depan :)

cerah


Saff Dewasa
Kelantan

Posts: 13
Joined: 02 Jun 2011, 12:29



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby Jamaluddin » 25 Jul 2011, 11:06

Silakan cerah..And Good Luck ye..

:)

User avatar
Jamaluddin


Ahli JKK Masjid
Kuala-Lumpur

Posts: 151
Joined: 07 Jun 2011, 22:52
Location: Kuala Lumpur / Johor Bahru



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby mawarberduri91 » 26 Jul 2011, 06:13

sekarang ana masih belaja,mungkin x bermanfaat lagi untuk ana..
hehe..

p/s: nanti nak gi interview barulah belek balik thread ni.. :p
mungkin 5 tahun akan datang..
dunia dicipta untuk manusia,manusia dicipta untuk akhirat...

User avatar
mawarberduri91


Mod
Terengganu

Posts: 452
Joined: 12 Jun 2011, 13:33
Location: terengganu



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby alee86 » 26 Jul 2011, 06:30

:salam:

updatekan diri dgn info terkini dan cuba berfikiran luas dalam memberikan cadangan. Dari cara menjawab interviewer akan nilai apakah personaliti anda :)

:)
Dont say HELLO ♥ Say ASSALAMUALAIKUM
Dont say THANKS ♥ Say JAZAKALLAH KHAIRAN
Dont say TAKE CARE, BYE ♥ Say FII AMAN ALLAH
Dont say GREAT ♥ Say MASYAALLAH
Dont say OKAY ♥ Say INSYAALLAH
Dont say I AM FINE ♥ Say ALHAMDULILLAH
Dont say WOW ♥ Say SUBHANALLAH

User avatar
alee86


Designer
Sarawak

Posts: 346
Joined: 01 Jun 2011, 13:34
Location: Batu 9 Kajang Cheras; Menara TM; Sibu Sarawak



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby Jamaluddin » 26 Jul 2011, 08:13

alee86 wrote::salam:

updatekan diri dgn info terkini dan cuba berfikiran luas dalam memberikan cadangan. Dari cara menjawab interviewer akan nilai apakah personaliti anda :)

:)


Betul tue Alee..

Pergi interview macam borak-borak biase je. Tak payah tension-tension..InsyaAllah kalau ade rezeki ade la nanti

User avatar
Jamaluddin


Ahli JKK Masjid
Kuala-Lumpur

Posts: 151
Joined: 07 Jun 2011, 22:52
Location: Kuala Lumpur / Johor Bahru



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby mawarberduri91 » 26 Jul 2011, 09:40

Jamaluddin wrote:
Betul tue Alee..

Pergi interview macam borak-borak biase je. Tak payah tension-tension..InsyaAllah kalau ade rezeki ade la nanti


teringat pasal interview nak tukar kos..macam borak biase je..tp yang tensionnye borak dalam bi..agak kekok sikit la..he2 :D
dunia dicipta untuk manusia,manusia dicipta untuk akhirat...

User avatar
mawarberduri91


Mod
Terengganu

Posts: 452
Joined: 12 Jun 2011, 13:33
Location: terengganu



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby alee86 » 26 Jul 2011, 10:33

pernah sekali interview, mcm nak jawab exam. Pastu satu lg interview. mcm borak ngan kawan kat kedai mamak. hahahaha.. mcm2 cara yeee
Dont say HELLO ♥ Say ASSALAMUALAIKUM
Dont say THANKS ♥ Say JAZAKALLAH KHAIRAN
Dont say TAKE CARE, BYE ♥ Say FII AMAN ALLAH
Dont say GREAT ♥ Say MASYAALLAH
Dont say OKAY ♥ Say INSYAALLAH
Dont say I AM FINE ♥ Say ALHAMDULILLAH
Dont say WOW ♥ Say SUBHANALLAH

User avatar
alee86


Designer
Sarawak

Posts: 346
Joined: 01 Jun 2011, 13:34
Location: Batu 9 Kajang Cheras; Menara TM; Sibu Sarawak



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby Jamaluddin » 29 Jul 2011, 09:25

Lepas solat Jumaat nie Jamal ade interview dengan Petronas. Mohon Doa dari sahabat-sahabat semua ye..AMIN..

:ameen:

User avatar
Jamaluddin


Ahli JKK Masjid
Kuala-Lumpur

Posts: 151
Joined: 07 Jun 2011, 22:52
Location: Kuala Lumpur / Johor Bahru



Re: Tips Interview Untuk Fresh Graduates

Postby mawarberduri91 » 29 Jul 2011, 09:43

Jamaluddin wrote:Lepas solat Jumaat nie Jamal ade interview dengan Petronas. Mohon Doa dari sahabat-sahabat semua ye..AMIN..

:ameen:


oh..good luck ye pakcik..all the best..!
dunia dicipta untuk manusia,manusia dicipta untuk akhirat...

User avatar
mawarberduri91


Mod
Terengganu

Posts: 452
Joined: 12 Jun 2011, 13:33
Location: terengganu




Return to Kerjaya & Perancangan Masa Depan

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest